Monday, March 9, 2015

GHJUKIL

Rambut super gatal

Rambut gatal

walaupun dah shampoo
tukar2 shampoo
still gatal kulit kepala nih
senang berminyak

haaa
beli limau nipis yang sedang-sedang 5-10 biji
letak peti ais biar sejuk-sejuk gituh

nak mandi gelek-gelek sebiji limau nipis bagi lembut
potong
buang biji
cucuk pakai garfu sikit

lepas shampoo 
tenyeh-tenyeh kat kulit kepala
limau nipis tadi kan sejuk best sangat
lagipon sejuk tuh fungsinya kita tahu kulit kepala kita dah kene tenyeh dng limau nipis di bahagian mana hihihi

tapi kalau kulit kepala ada luka garu-garu 
akan pedih yang teramat serasa gigi ngilu gigit air batu 

bila shampoo jek buat ginih
settle masalah kulit kepala gatal
lepas nih pakai shampoo apa-apa pon tak kisah^^

betul try la
sebab ini yang aien buat
now tumpang pakai shampoo my kiddos pon boleh^^



Permulaan eczema

Nur Amani Umairah

ketika umairah 4 bulan
Permulaan yang dikenal pasti hanya kurap susu
di kedua-dua pipi
hanya kerana umairah peminum susu yang comot (that what I've been thinking)
di celet herbal blend shaklee
dua kali celet it's gone
but 
but 
a week jadi balik
bersihkan lap-lap after breastfeeding, of course 
tak miss routine itu

kali nih sapu herbal blend shaklee tidak menjadi 
it become worst n  spread around the mouth 
poor baby

my dear good friends ada bagi trial pack Ezerra
mandian n pelembab
guna habiskan tapi tak serasi
a week guna tiada perubahan yang memberangsangkan walau sedikit

Doc jamilah ckp slight eczema nih
mention not to be sad my dear
bukan susu kamu yang menyebabkan kulit umairah begini dan begitu katanya
oh Allah...

dapat krim sapu ezenide
adik beradik ezerra, but ezerra dikenali bebas steroid
but not ezenide, ada sikiiiiiit jek steroid laaaa 



as a 1st time mother yg ada anak eczema with zero telur dinosour knowledge
addition with kesian tengok pipi umairah yang menyala2 bagai di cium lipstik murahan hoooo
i tepek ezenide nipis-nipis

walah its gone again

pembacaan bermula
what is eczema?
apa trigger dia?
do n don't 
from food that i eat, detergent, dust from my curtain n ceiling, everything
it's a major concern now
i mean super major sangat sangat 

TO BE CONTINUED..





No steroid cream please mummy

Alhamdulillah
setelah banyak pembacaan di hujung jari
hari-hari tiada topik lain di abang google selain eczema
Alhamdulillah
umairah hanya kena di pipi
ada yang kene penuh di badan dan tempat-tempat lain masyaAllah kasihan
Allah maha mengetahui kebaikan dugaan ini
so ibu akan cari kebaikan dugaan ini

eczema = berulang-ulang

itu yang terjadi dng cream ezenide

mudah berdarah
betul
garu sikit gosok sikit
berdarah la ia
malam-malam bau darah je umairah kalau ibu tertidur lena walaupun pakai mittens


cream-cream yang ada steroid akan menipiskan kulit
yes indeed its true
very damn true for God sake
sampai satu masa n tahap cream yang di sapu tidak akan berkesan
malah jadi lagi teruk

lepas itu bermula episod 'searching for jodoh'
ubat yang serasi dng umairah ku panggil jodoh^^

Vaseline - cek 
Jel gamat - cek
Minyak kelapa dara - cek
Virgin olive oil - cek
mandian cetaphile - cek

 

non of this yang serasi dng umairah, biasa apply for 2 weeks, tiada perubahan stop
vaseline after mandi apply
jel gamat apply kat tempat luka cepat kering but makin lama makin gatal 
minyak-minyak nih sapu jek terus merebak eczemanya sampai ke dagu 
perrghhh

TO BE CONTINUED...

with pemakanan ibu yang breastfeeding dan kebersihan barang-barang umairah